Erfarenhet av att studera matematik på distans (Stockholms Universitet)

Den 24 oktober 2013 publicerades en annan text om mina erfarenheter av att studera matematik 1 på distans på Stockholms Universitet.

Då tid har passerat och jag inte längre är lika färsk från gymnasiet har jag hunnit reflektera över min text och studietid på Stockholms Universitet. Dessutom har universitetet gjort om mycket i upplägget på hemsidan vilket är en stor förbättring.

Kortfattat har jag svängt från att ge ett betyg långt under godkänt till att vara tillfreds med det mesta. Om du funderar på att läsa kursen tycker jag du ska göra det.

Antal träffar och var man kan skriva sin tentamen

Detta var något jag hade kollat upp och som jag i dåvarande system ändå upplevde var otydligt. I nuvarande systemet tycker jag det är mycket tydligt och vad som kan skrivas var någonstans. Jag är tycker dock fortfarande att på antagning.se bör det stå att antalet obligatoriska träffar är mer än 1.

Kurslitteraturen

Jag tycker kurslitteraturen är mycket bra. Ett extra plus är att kurslitteraturen i algebrakursen är gratis. Även om häftena bjuder på en hel del stela skämt anser jag att dessa är välskrivna och genomtänkta.

Ett problem som jag tror bidrog till min frustration är att i en gymnasiebok är texten ganska luftig och innehållet är löst sammansatt med lite glada figurer här och var. I kurslitteratur för högre studier är allt avskalat och sprängfyllt med information och den övergången skulle såhär i efterhand hanterats smidigare. Nu är jag mycket glad i häftena.

Utseendet på systemet

Ser fortfarande ut som något som producerades på 90-talet. Det är ingen fröjd för ögat men om valet står mellan att lägga pengar på ett nytt kurssystem eller på att bekosta mer forskning stödjer jag alla dagar i veckan det senare alternativet. Jag vet inte hur det ser ut för administratörer och personal men jag hoppas att det går smidig att arbeta med systemet för dem och att tidsspillet är minimalt.

Onödig byråkrati med att anmäla sig

Jag anmärkte på hur många olika ställen jag behövde anmäla mig till diverse kursmoment och skrivningar. Detta är ingen Stockholms Universitet rår för utan det är likadant på alla lärosäten. Enligt någon som känner någon ska det bero på knepig juridik som inte gör automatiska anmälningar möjligt.

Övriga noteringar och saker jag lärt mig

Det är ett stort kliv att gå från gymnasium till högskola. Jag skulle hellre studerat på campus än på distans direkt efter gymnasiet då jag tror det hade varit lättare att komma in i tempot då.

Jag borde funderat lite längre på om det var nödvändigt att lägga ut mitt klagomål och pratat med kursledaren lite mer ingående om mina tankar. Dessutom borde jag ätit något innan jag greppade pennan.

Comments

 1. Hej jag kan passa på att säga att jag har råkat ut för samma sak som dig dock är detta en kurs i informatik sökning.
  Jag tvingas åka dit för att göra en tenta. så det blir en resa på ca 12H fram och tillbacks. helt onödigt.
  Jag passade på att dubbel kolla att det inte var några samlingar och det var inte men jag måste ändå åka och göra tentamen vid stockholm universitet i fall inte något annat universitet vill lägga tid på någon som inte studerar hos dom.

 2. Hej! Jag läser den här kursen nu under hösten 2014 och upplever att problemen du beskriver överlag verkar åtgärdade även om det förstås fortfarande finns rum för förbättringar. Eftersom jag bor i en stad med campus kan jag skriva tentor där om jag vill. Det finns även möjlighet att lämna in seminarieuppgifter via video.

  Det jag personligen kan sakna är ett kursforum just för den specifika distanskursen där frågor runt upplägg, samåkning, studiegrupper, etc. skulle kunna diskuteras. Nu finns det bara ett handledningsforum för matematikfrågor vilket delas bland alla matematikstudenter på SU och som inte är tänkt för den typen av frågor.

  1. God afton Jonas! Jag ber om ursäkt för ett lite internet-försenat svar men jag har varit mitt ute i skogen en vecka…

   Jag efterfrågade lite information i posten om hur det är för senare studenter, och nu har jag fått det, och eftersom du verkar vara nöjd har jag möblerat om på posterna, den gamla är numera arkiverad och denna har fått innehållet reviderat.

   Hoppas du inte glömmer att peta ner dina synpunkter i kursutvärderingen, för det är uppenbart att Stockholms Universitet lyssnar på sina studenter, min förra post tar jag som något slags bevis för det.

   Lycka till med studierna!

 3. Roligt att du tycker det fungerar bättre nu! Jag skrev en kommentar nedan om Matematik I som jag tyckte var väldigt bra upplagd. Kan rapportera att Matematik II-kurserna på distans tyvärr inte var lika bra, kanske främst för det generellt sett saknades både videoföreläsningar och anteckningar från övningar och liknande. Böckerna var bra och det finns ju youtube men ofta följer inte materialet samma upplägg, vilket är svårt att märka med en gång och plötsligt har en spenderat några timmar på något som inte ens ingår i kursen (vilket naturligtvis är bra på sitt vis men det är svårt att hinna med allt ändå, utan omvägar).

  Jag tyckte också det var knepigt med muntor som inte har bestämda datum utan sker några dagar efter en tenta, förutsatt att en klarar dem. De flesta som läser på distans bor tydligen i Stockholm så det är väl anpassat till dem (vilket jag kan tycka är lite konstigt.)

  Med det sagt är det fortfarande riktigt bra kurser att läsa. Definitivt bättre att läsa på Campus men absolut okej på distans också : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *